sunnuntai 21. syyskuuta 2008

Hyviä Kreikkalaisia ruokia - Syö hyvin Kreikan matkalla

Kun matkustat Kreikkaan, muista maistaa maan erinomaisia ruokia. Kreikan ruoka on ehkä lähimpänä Suomalaista ruokaa, kuin muissa Euroopan maissa. Monet lihapadat ja laatikot maistuvat samalta kuin kotoiset makaroonilaatikot ja karjalanpaistit. kreikkalainen keittiö on myös tunnettu pasteijoistaan ja tietenkin kreikkalaisesta salaatista. Tässä lista ruoista, joita kannattaa ehdottomasti maistaa Kreikan matkalla.

Parhaat Kreikkalaiset ruoat

Kreikkalainen salaatti

Tunnetuin Kreikkalainen ruoka, jota syödään ympäri maailmaa. Tärkeimmät ruoka-aineet ovat fetajuusto (vuohenjuusto) ja oliivit. Salaatissa ei nimestä huolimatta käytetä perinteisiä salaatinlehtiä ollenkaan. Feta tietoa.

Tsatsiki

Salaatin kanssa kannattaa ehdottomasti otta pari valkosipulivoileipää ja niiden kanssa loistavaa tsatsiki jugurtti-kurkku-kastiketta. Valkosipulilla maustettu valkoinen kastike sopii myös salaatteihin kastikkeeksi.

Mousaka

Munakoiso laatikko eli mousaka tai musaka näyttää vähän perunalaatikolta. Siinä pääaineena on munakoiso, jota on liuotettu öljyssä valmistuksen aikana. Mousakan valmistus on pitkä prosessi, mutta makunautinto on taivaallinen. Ei paras vaihtoehto laihduttajille.

Souvlaki

Lampaanlihavartaat eli souvlaki. On hyvä liharuoka vartaan muodossa.

Stifado

Stifado on lihapata, joka maultaan ja näöltään muistuttaa perinteisiä lihapatoja. Sipulin ja lihojen kanssa voi hyvin nauttia vaikka riisiä.

Filo-taikina

Filo-taikina tehdään vedestä, jauhosta ja suolasta. Erittäin ohueksi kaulittua taikinalevyä käytetään lähes kaikissa pasteijoissa ja leivospiiraissa. Filo-taikinalevyn oikea valmistus vaatii vuosien harjoittelun leipurilta. Valmiina se näyttää ja maistuu kuin lehtitaikina, mutta antaa kuitenkin voideltuna oman Kreikkalaisen makuelämyksen kaikkiin ruokiin. Ehdoton makea jälkiruoka, joka on tehty filo-taikinasta on baklava.

Oliivit

Oliiveja käytetään todella monessa Kreikkalaisessa ruoassa, kuten Kreikkalaisessa salaatissa. Niitä on myös laatikoissa tai vaikka perunamuusin seurana. Pieninä suupaloina niitä on mukava maistella esimerkiksi viinin kanssa.

Ouzo

Perinteinen Kreikkalainen aperitiivi on Ouzo eli aniksenmakuinen kreikkalainen viina. Sitä sekoitetaan veteen, jolloin vesi värjääntyy harmaaksi tai samean valkoiseksi. Ouzo pullot ovat hyvä tuliainen kotiin sukulaisille Kreikan matkalta. Lisätietoa ouzosta.

Kyros Pita

Kreikkalainen pikaruoka, joka vie kielen mennessään. Unohda hampurilaiset Kreikassa ja muista maistaa Gyros Pita leipää. Se on pitaleipä, jonka sisään on laitettu Gyroslihaa tai kanaa sekä salaattia ja ranskalaisia. Kastikkeena on tsatsikia ja koko komeus muistuttaa vähän leipäkebabia, mutta on paljon maukkaampi ja ruokaisempi perunoiden ansiosta. Ehdoton pikaruoka jota kannattaa maistaa Kreikassa.

Ei kommentteja: